Nasze otoczenie

Działania na rzecz lokalnej społeczności

S
[IR – Prezentacja wyników] [SDG 4 – Dobra jakość i edukacja] [SDG 9 – Innowacje i infrastruktura] [103-2]

Skala działalności i globalny zasięg produktów naszych spółek nie sprawiły, że zapomnieliśmy o korzeniach i naszych najbliższych sąsiadach. Zakłady Grupy są często największym pracodawcą w regionie, co oznacza, że ich wpływ na codzienne życie mieszkańców danego miasta czy powiatu jest znaczny. Doskonałym przykładem są tu Puławy – w Grupie Azoty bezpośrednio pracuje blisko 10% mieszkańców miasta, a ogromna część puławskich firm funkcjonuje dzięki współpracy ze spółką.

Zdajemy sobie sprawę z naszej roli w małych ojczyznach i z dumą wspieramy lokalne przedsięwzięcia. W 2020 roku spółki Grupy Azoty prowadziły lub wspierały wiele proedukacyjnych, prokulturalnych i prosportowych inicjatyw na rzecz lokalnej społeczności i swojego regionu, a tym samym budowały i utrwalały wizerunek Grupy jako cenionego i uznanego partnera oraz sąsiada. Działania promocyjne o zasięgu ogólnopolskim i międzynarodowym, które przyczyniają się do umacniania wizerunku całej Grupy Azoty, realizowane są przez jej departament korporacyjny w Tarnowie. W każdej ze spółek wdrożone są odpowiednie polityki regulujące działalność społeczno-sponsoringową, obszary zaangażowania społecznego czy przekazywanie darowizn.

DOBRA PRAKTYKA

Spółki należące do Grupy Azoty sporządzają kwartalne raporty z realizacji swoich planów prowadzenia działalności społeczno-sponsoringowej i przekazują je Grupie Azoty S.A., a ta na wniosek Rady Nadzorczej przedstawia raport z ich realizacji. Każda spółka przedkłada Radzie Nadzorczej raport w sprawie efektywności działań sponsoringowych dotyczących finansowania sportu zawodowego. Po zakończeniu realizacji umów sponsoringowych Rada Nadzorcza opiniuje raport zawierający analizę efektywności działań w tym zakresie. Informacje następnie publikowane są, zgodnie ze statutem, w sprawozdaniu z działalności Zarządu (rozdziały 8.15 i 8.16)

Cele działań w obszarze społeczno-sponsoringowym:

• Budowanie pozytywnego wizerunku Grupy Azoty jako podmiotu gospodarczego przyjaznego ludziom i środowisku, będącego liderem branży chemicznej w Polsce oraz na rynkach europejskich.
  • Budowanie wizerunku Grupy Azoty i poszczególnych spółek wchodzących w jej skład jako podmiotów społecznie odpowiedzialnych i wspierających inicjatywy lokalne.
  • Propagowanie marki Grupy Azoty poprzez podnoszenie stopnia jej znajomości poza kręgiem klientów i odbiorców produktów Grupy.
  • Dotarcie z przekazem do istotnych dla Grupy Azoty środowisk i podkreślenie znaczenia wysokich standardów przedsięwzięć i inicjatyw realizowanych przez Grupę.
  • Budowa reputacji Grupy Azoty i podmiotów ją tworzących oraz pozyskanie uznania i sympatii opinii publicznej, w szczególności w zakresie pozytywnej roli, jaką Grupa Azoty odgrywa w rozwiązywaniu problemów społecznych i ekologicznych współczesnego świata.
  • Zwiększanie atrakcyjności regionów, w których funkcjonuje Grupa Azoty, jako miejsc, w których warto mieszkać, pracować, rozwijać swoje pasje i zaspokajać ambicje, oraz stworzenie dla dzieci i młodzieży jak najlepszych warunków edukacyjnych i zdrowotnych.
  • Wspieranie działań promocyjno-handlowych.

Zaangażowanie społeczne Grupy Azoty regulują: „Polityka społeczno-sponsoringowa”, „Polityka darowizn” oraz „Polityka CSR”.

W „Polityce społeczno-sponsoringowej” opisujemy zasady budowy wizerunku Grupy Azoty nie tylko jako podmiotu osiągającego dobre wyniki ekonomiczne, ale również firmy odpowiedzialnej społecznie. Będąc firmą korzystającą z zasobów środowiska naturalnego, podejmujemy działania społeczno-sponsoringowe skierowane przede wszystkim do lokalnych społeczności i odpowiadające na ich potrzeby. Działając na rzecz społeczności lokalnych, w szczególności dbamy o rozwój regionów, w których funkcjonują nasze spółki. Równocześnie chcemy, aby poziom i wydźwięk wybranych sponsorowanych przedsięwzięć i projektów były ponadregionalne.

Poprzez przekazywanie darowizn – uregulowane w „Polityce darowizn” – chcemy reagować na potrzeby fundacji, stowarzyszeń, szkół, instytucji pożytku publicznego oraz osób indywidualnych będących w trudnej sytuacji życiowej. W szczególności wspieramy projekty przyczyniające się do podnoszenia jakości opieki medycznej, wspomagające rozwój dzieci i młodzieży na płaszczyźnie społecznej oraz edukacyjnej, a także lokalne inicjatywy z korzyścią dla społeczności.

Wybrane cele darowizn opisane w „Polityce darowizn”:

• pomoc społeczna, w tym pomoc rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywanie szans tych rodzin i osób;
  • działalność na rzecz integracji i reintegracji zawodowej i społecznej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym;
  • działalność charytatywna;
  • podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej, pielęgnowanie polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej;
  • działalność na rzecz mniejszości narodowych i etnicznych oraz języka regionalnego;
  • ochrona i promocja zdrowia;
  • działalność na rzecz osób niepełnosprawnych;
  • działalność na rzecz równych praw kobiet i mężczyzn;
  • działalność wspomagająca rozwój techniki, wynalazczości i innowacyjności oraz rozpowszechnianie i wdrażanie nowych rozwiązań technicznych w praktyce gospodarczej;
  • działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych;
  • nauka, szkolnictwo wyższe, edukacja, oświata i wychowanie;
  • wypoczynek dzieci i młodzieży;
  • kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego;
  • działalność na rzecz integracji europejskiej oraz rozwijania kontaktów i współpracy między społeczeństwami.

Celem „Polityki prowadzenia zaangażowania społecznego” (CSR) jest określenie zasad podejmowania działalności z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu. Chcemy poprzez CSR budować pozytywną reputację marki oraz pozyskiwał uznanie i sympatię opinii publicznej. Zależny nam na dotarciu do istotnych dla Grupy Azoty podmiotów i środowisk, zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Wybrane cele polityki CSR:

• inicjatywy ważne dla społeczności lokalnej;
  • projekty służące poznaniu i upowszechnianiu historii oraz tradycji polskiego przemysłu chemicznego, a także rozwojowi polskiego przemysłu chemicznego;
  • programy naukowo-badawcze mające na celu ochronę środowiska naturalnego i przeciwdziałanie degradacji zasobów naturalnych;
  • propagowanie poszanowania tożsamości narodowej i kulturowej Polski;
  • ekologia i ochrona środowiska;
  • promocja wiedzy, w szczególności poprzez udział w konferencjach, seminariach i kongresach dotyczące obszaru szeroko rozumianej chemii i rolnictwa;
  • sport amatorski i rekreacja, w tym sport indywidualnych sportowców, dzieci i młodzieży oraz osób niepełnosprawnych;
  • działalność wspomagająca rozwój gospodarczy, w tym rozwój przedsiębiorczości.
DOBRA PRAKTYKA

Grupa Azoty objęła swoim patronatem wydarzenia sportowe o charakterze ogólnopolskim, wśród których najszerzej znana jest współpraca z Polskim Związkiem Narciarskim, którego jesteśmy Głównym Partnerem. Spółka od wielu lat wspiera m.in. reprezentację Polski w skokach narciarskich. Jej zaangażowanie w sport zimowy jest widoczne na dwóch poziomach: jako indywidualny sponsor zawodników (Piotra Żyły, Jakuba Wolnego i Aleksandra Zniszczoła) oraz poprzez obecność w roli głównego sponsora największych sportowych wydarzeń w Polsce – PŚ w skokach narciarskich w Wiśle oraz PŚ w Zakopanem.

Grupa Azoty S.A.

Grupa Azoty S.A. na bieżąco utrzymuje kontakt z lokalną społecznością oraz informuje ją o aktualnych kwestiach związanych z funkcjonowaniem przedsiębiorstwa. Realizuje liczne projekty lokalne mające na celu zaangażowanie interesariuszy do wspólnych działań.

Z uwagi na sytuację pandemiczną działania te w roku 2020 były bardzo mocno ograniczone. Udało się jednak zorganizować m.in. akcję ekologiczno-edukacyjną „Dzień drzewa z Grupą Azoty S.A.”, która polegała na posadzeniu kilkudziesięciu drzew wokół budynków fabryki. W projekt zaangażowani byli pracownicy zakładów oraz młodzież szkolna z Zespołu Szkół Technicznych w Tarnowie-Mościcach.

W 2020 r. Grupa Azoty S.A. działała na rzecz społeczności lokalnej w pięciu obszarach: rozwój regionu , edukacja, sport, kultura i działania na rzecz zdrowia i życia ludzkiego. Działania te pozwalają spółce budować i utrwalać wizerunek Grupy Azoty jako cenionego i uznanego „partnera”. Sprawiają one ponadto, że relacje spółki z jej bezpośrednim otoczeniem stają się mocniejsze i długotrwałe.

Wsparcie regionu:

W 2020 r. Grupa Azoty S.A. uczestniczyła w działaniach na rzecz rozwoju regionu i społeczności, wspomagając m.in. funkcjonowanie organizacji takich jak:

• Oddział PTTK Grupa Azoty S.A. w Tarnowie-Mościcach,
  • Stowarzyszenie KANON,
  • Stowarzyszenie Inicjatywy Społeczne,
  • Fundacja Wspierania Więzi Lokalnych „Linking Foundation”,
  • Fundacja im. Ignacego Mościckiego w Tarnowie,
  • Towarzystwo Przyjaciół Mościc.

Wsparcie edukacji:

W minionym roku Grupa Azoty S.A. kontynuowała współpracę ze szkołami z regionu tarnowskiego, wśród których znajduje się m.in. Zespół Szkół Technicznych w Tarnowie. Grupa Azoty S.A. dąży do nadania tej współpracy charakteru długoterminowego. W tym celu realizuje porozumienie z Zespołem Szkół Technicznych im. Ignacego Mościckiego, które m.in. przewiduje zatrudnienie każdego roku do 10 uczniów, a także organizację praktyk zawodowych i współpracę w przygotowywaniu zajęć dydaktycznych, pomoc w organizacji wyjazdów naukowo-dydaktycznych oraz wsparcie w aplikowaniu o środki unijne.

Grupa Azoty S.A. aktywnie współpracuje również z instytucjami naukowymi i ośrodkami akademickimi. Spółka od dziesięcioleci nie tylko wspiera rozwój myśli technicznej i technologicznej, ale też aktywnie uczestniczy w organizacji przedsięwzięć edukacyjnych umożliwiających studentom spotkanie z przemysłem.

Wsparcie sportu:

Budując siłę swojej marki, Grupa Azoty angażuje się we wspieranie najważniejszych dla Polaków dyscyplin sportowych, takich jak: skoki narciarskie, siatkówka, żużel, piłka nożna czy lekka atletyka. Nie zapomina jednak o potrzebach lokalnych. Dlatego wspomaga zarówno sportowców zawodowych, jak i amatorów. Na Grupę Azoty w 2020 r. mogli liczyć m.in.:

• Grupa Azoty PWSZ Tarnów (siatkówka),
  • Stowarzyszenie Piłki Ręcznej Tarnów (piłka ręczna),
  • Klub Sportowy ZKS Unia Tarnów (piłka nożna, futsal),
  • Unia Tarnów Żużlowa Sportowa Spółka Akcyjna (żużel).

Wsparcie kultury:

W Grupie Azoty SA wspieramy organizację imprez artystycznych propagujących poszanowanie tożsamości narodowej i kulturowej. Wspieramy też projekty i programy kulturalne promujące zarówno nasz region, jak również kulturę narodową. W 2020 roku nasze wsparcie otrzymały Tarnowskie Stowarzyszenie Artystyczne ArtContest (Grupa Azoty International Jazz Contest) oraz Centrum Paderewskiego w Kąśnej Dolnej.

Wsparcie działań na rzecz zdrowia i życia ludzkiego:

w minionym roku szczególną opieką otoczyliśmy podmioty, które troszczą się o rozwój innych. Dlatego na pomoc ze strony Grupy Azoty mógł liczyć m. in. Klub Honorowych Dawców Krwi Polskiego Czerwonego Krzyża im. Tytusa Chałubińskiego przy Grupie Azoty S.A. W naturalny sposób nasze działania związane ze zdrowiem były w 2020 roku związane z pandemią koronawirusa. Więcej na ten temat piszemy tutaj

Grupa Azoty Police

Grupa Azoty Police buduje swój przyjazny społecznie wizerunek poprzez wspieranie m.in.:

• sportu, zarówno zawodowego, jak i amatorskiego;
  • działalności kulturalnej, również masowej;
  • placówek edukacyjnych kształcących dzieci i młodzież;
  • programów naukowo-badawczych;
  • inicjatyw proekologicznych realizowanych w regionie;
  • akcji społecznych.

Wśród klubów i sportowców, których w 2020 roku wsparła Grupa Azoty Police, są m.in.:

• drużyna piłkarska Pogoń Szczecin;
  • Klub Piłki Siatkowej Chemik Police;
  • Marcin Lewandowski, policzanin – wielokrotny mistrz Europy oraz brązowy medalista mistrzostw świata w 2019 roku w biegu na 1500 metrów;
  • Zachodniopomorski Związek Szermierczy;
  • Klub Piłkarski Chemik Police;
  • Młodzieżowa Akademia Piłkarska Police.

DOBRA PRAKTYKA

Ważnym dla Grupy Azoty Police elementem działalności społeczno-sponsoringowej jest upowszechnianie tradycji narodowych i promocja postaw patriotycznych. W 2020 roku spółka kontynuowała współpracę z Fundacją Polskich Wartości wspierającą rodaków na Kresach, m.in. poprzez akcję „Paczka dla Rodaka i Bohatera na Kresach”, której celem jest przekazanie darów przed świętami wielkanocnymi i bożonarodzeniowymi.

Zakład z Polic wspiera również Stowarzyszenie Honorowych Dawców Krwi RP Klub HDK im. H. Dunanta w Policach. W 2020 roku podczas sześciu akcji poboru krwi przeprowadzonych na terenie spółki zgłosiło się 175 osób, które łącznie oddały prawie 80 litrów krwi. Od 2018 roku Stowarzyszenie działa pod patronatem spółki. Grupa Azoty Police podjęła również współpracę ze Spółdzielnią Socjalną Pożyteczni, która aktywizuje osoby niepełnosprawne. Spółdzielnia prowadzi dwa punkty gastronomiczne, w których podopieczni mogą się realizować, podnosić swoje kwalifikacje oraz integrować się ze społeczeństwem.

DOBRA PRAKTYKA

Grupa Azoty Police od lat wspiera rozwój szkolnictwa zawodowego i branżowego. Współpraca ze szkołami średnimi pozwala na kształcenie przyszłych pracowników na kierunkach przydatnych przedsiębiorstwu chemicznemu. Spółka współpracuje z Zespołem Szkół im. Ignacego Łukasiewicza w Policach, w którym objęła patronatem klasy o kierunku technik technologii chemicznej. Uczniowie mają możliwość odbycia praktyk zawodowych w spółce oraz ubiegania się o stypendia. Współpraca obejmuje także niektóre szczecińskie szkoły, w tym Zespół Szkół Elektryczno-Elektronicznych, Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Orkana czy Zespół Szkół nr 4 im. Armii Krajowej. Uczniowie tych kierunków, podobnie jak w polickiej szkole, mają możliwość odbycia praktyk w spółce oraz uzyskania stypendium.

Ponadto spółka kontynuuje współpracę z Zachodniopomorskim Uniwersytetem Technologicznym obejmującą m.in. prace badawczo-rozwojowe, doktoraty wdrożeniowe, kształcenie kadry technicznej czy organizowanie praktyk dla studentów kierunku inżynieria chemiczna i procesowa oraz Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki.

Wśród inicjatyw, w które w 2020 roku włączyła się spółka z Polic, są m.in.:

• rozbudowa placu zabaw dla dzieci przy Salezjańskim Domu Dziecka w Szczecinie;
  • wsparcie organizacji Misterium Męki Pańskiej;
  • wsparcie Klubu Honorowych Dawców Krwi w Policach;
  • wsparcie działalności Polickiego Stowarzyszenie Abstynentów Ostoja;
  • wsparcie organizacji uroczystości rocznicowych oraz wykonania odznaczeń upamiętniających 50. rocznicę strajków i krwawych wydarzeń Grudnia’70 w Szczecinie.
Grupa Azoty Puławy

Wsparcie nauki:

• umowa patronacka z Zespołem Szkół Technicznych w Puławach, która gwarantuje m.in. zatrudnienie minimum 10 absolwentów rocznie w Grupie Azoty Puławy;
  • współpraca z Wydziałem Zamiejscowym UMCS w Puławach.

DOBRA PRAKTYKA

Grupa Azoty dystrybuuje w cyklu miesięcznym magazyn informacyjny pt. „Magazyn Grupy Azoty” prezentujący działalność spółki we wszystkich najważniejszych obszarach.

Wsparcie społeczne:

• współpraca z Klubem Honorowych Dawców Krwi działającym przy Grupie Azoty Puławy w zakresie organizacji zbiórek krwi czy rejestracji dawców szpiku;
  • współpraca z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w organizacji zbiórki darów dla rodzin potrzebujących;
  • kontynuacja współpracy z Komendą Powiatową Państwowej Staży Pożarnej oraz jednostkami Ochotniczej Straży Pożarnej w ramach programu „Wspólnie dbamy o bezpieczeństwo”.

Wsparcie sportu:

Kontynuacja lub nawiązanie współpracy z:

• Klubem Sportowym Piłki Ręcznej Azoty-Puławy;
  • Klubem Sportowym Wisła Puławy;
  • Malwiną Kopron pochodzącą z Puław, lekkoatletką specjalizująca się w rzucie młotem. Malwina otrzymała brązowy medal na igrzyskach olimpijskich w Tokio;
  • klubem żużlowym Speedway Motor Lublin;
  • MKS Padwa Zamość;
  • Jacht Klubem Azoty;
  • Klubem Sportowym Powiślak Końskowola.

Współpraca z:

• Puławskim Ośrodkiem Kultury Dom Chemika;
  • Teatrem Muzycznym w Lublinie;
  • Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym.

DOBRA PRAKTYKA

Grupa Azoty Puławy uczestniczyła w obchodach 400-lecia kazimierskich organów, które stały się okazją do zorganizowania wielu muzycznych wydarzeń. Włączyła się również w obchody 40. rocznicy Lubelskiego Lipca oraz 100. rocznicy Bitwy Warszawskiej. Spółka była głównym sponsorem strategicznym widowiska telewizyjnego „Papież i Prymas. Lubelska przyjaźń”, które powstało dla uczczenia 100. rocznicy urodzin Świętego Jana Pawła II.

Grupa Azoty Kędzierzyn

Wsparcie kultury:

• obchody Dni Księstwa Kozielskiego połączone z Dniem Kadeta w Kędzierzynie-Koźlu i wydaniem przewodnika/informatora „Koźle. Historia i legendy”, których organizatorem była Fundacja Orląt Opolskich;
  • XXV Kędzierzyńsko-Kozielskie Seminarium Naukowe przygotowane przez Towarzystwo Ziemi Kozielskiej z wydaniem XXI Szkiców Kędzierzyńsko-Kozielskich nakładem Instytutu Nauk Pedagogicznych Uniwersytetu Opolskiego i Towarzystwa Ziemi Kozielskiej;
  • IX edycja plenerowego wydarzenia muzycznego Gitariada 40 w Kędzierzynie-Koźlu, organizowanego przez Miejski Ośrodek Kultury;
  • XXXIII Ogólnopolski Przegląd Piosenki Turystycznej, Poezji Śpiewanej i Sztuk Różnych „Wrzosowisko” organizowanego przez Miejski Ośrodek Kultury.

• Akademia Piłkarska Chemik Kędzierzyn-Koźle;
  • Akademickie Mistrzostwa Polski w Opolu organizowane przez Klub Uczelniany AZS Politechniki Opolskiej;
  • projekt aktywności fizycznej „ĆWICZĘSTO, trenuj z nami, trenuj bezpiecznie” organizowany przez Stowarzyszenie Klub Sportowy Koziołek.

DOBRA PRAKTYKA

Kędzierzyńska spółka zaangażowała się w 2020 roku w pomoc dla pochodzącego z Kędzierzyna-Koźla Bartłomieja Mroza – parabadmintonisty, który startuje w zawodach o randze międzynarodowej w grupie osób z upośledzeniem kończyn górnych. Pan Bartłomiej utworzył fundację swojego imienia, która ma na celu promocję i popularyzację badmintona i parabadmintona w Polsce.

Wsparcie nauki:

• VIII Międzyszkolny Konkurs Chemiczny Chemiczna Głowa odbywający się w Zespole Szkół nr 3 w Kędzierzynie-Koźlu;
  • letnia akcja plenerowa organizowana przez Radio Opole promująca obszary wiejskie oraz produkcję nawozową.
Nasze otoczenie