O Grupie Azoty

Podstawowe informacje o Grupie Azoty

G
[102-1] [102-3] [102-4] [IR-Profil firmy i opis otoczenia]

Grupa Azoty to największy polski producent chemikaliów i produktów nawozowych oraz jedna z rozpoznawalnych firm tej branży w Europie. W kraju jesteśmy liderem produkcji nawozów mineralnych, poliamidów, alkoholi OXO, plastyfikatorów oraz bieli tytanowej i melaminy. W Unii Europejskiej zajmujemy drugie miejsce w produkcji nawozów mineralnych oraz trzecie w produkcji PA6.

[102-5]

Siłę naszej Grupy tworzy 15 tys. pracowników zatrudnionych w ponad 50 spółkach. Nasze produkty znajdują uznanie wśród klientów na pięciu kontynentach – w obu Amerykach, Azji, Afryce oraz oczywiście Europie. Trzy spółki z grupy kapitałowej – Grupa Azoty S.A., Grupa Azoty Puławy i Grupa Azoty Police – są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

[102-7]

• Ameryka Północna
  • Ameryka Południowa
  • Afryka

Siedziba jednostki dominującej znajduje się w Tarnowie. Naszą produkcję w większości prowadzimy w Polsce, ale mamy również zakłady w Niemczech i Hiszpanii. Na przestrzeni kilkunastu ostatnich lat zbudowaliśmy wartość Grupy Azoty dzięki innowacyjności oraz umiejętnie prowadzonym akwizycjom. Połączyliśmy tradycje i specjalizacje m.in. największych krajowych zakładów chemicznych pod jedną marką Grupy Azoty. Stworzyliśmy największy w Polsce, a zarazem jeden z największych w Europie koncern chemiczny. Nasze skonsolidowane przychody wzrosły z 1,3 mld zł w 2007 roku do 10,5 mld zł w 2020 roku. W rankingu najcenniejszych polskich marek za 2020 rok przygotowanym przez gazetę „Rzeczpospolita” Grupa Azoty uplasowała się na pierwszym miejscu spośród firm z branży chemicznej.

Zobacz, do jakich należymy organizacji
[102-13]

Udział w organizacjach i inicjatywach w 2020 roku

Związek Pracodawców Bussines & Science PolandStrona wwwFertilizers Europe (Europejskie Stowarzyszenie Producentów Nawozów)
IFA – International Fertilizer Industry Association
Strona www
AEEP (Europejskie Stowarzyszenie Nawozów Fosforowych)

Izba Energetyki Przemysłowej i Odbiorców Energii
 Konsorcjum Bezpieczeństwo Gospodarcze Polski Strona www
 Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych
Strona www

EPCA The European Petrochemical Association (Europejskie Stowarzyszenie Petrochemiczne)
Stowarzyszenie Eksporterów Polskich
 Instytut Audytorów Wewnętrznych Polska
Strona www
Internationaler Controller Verein (Międzynarodowe Stowarzyszenie Kontrolerów - Akademia Controllingu Sp. zo.o.)
 Transparency RegisterStrona www
 System pomocy w transporcie materiałów niebezpiecznych SPOT
 Forum Liderów Bezpiecznej Pracy
Strona www
Związek Przedsiębiorców i Pracodawców Strona wwwEPL - European Petrochemical Luncheon International AssociationStrona www

Udział spółki Grupa Azoty S.A. w organizacjach i stowarzyszeniach w 2020 roku

Towarowa Giełda Energii S.A oraz Komitet Rynku Gazu, Komitet Rynku Energii Elektrycznej działające przy TGE
Strona www
Towarzystwo Obrotu EnergiąStrona wwwNaczelna Organizacja Techniczna – Federacja Stowarzyszeń Naukowo – Technicznych o/Tarnów
Polsko-Brazylijska Izba Gospodarcza
Stowarzyszenie Elektryków Polskich Zarząd o/Tarnów

Izba Przemysłowo-Handlowa w Tarnowie
 Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego
Stowarzyszenie Księgowych w Polsce
 Stowarzyszenie Polskich Skarbników Korporacyjnych
 Polska Izba Rzeczników Patentowych
Strona www
Komitet Chemii Polskiej Akademii NaukStrona www Centrum Zaawansowanych Technologii przy Instytucie Chemii PrzemysłowejStrona www

Udział spółki Grupa Azoty Zakłady Azotowe "Puławy" S.A w organizacjach i stowarzyszeniach w 2020 roku

Stowarzyszenie Inspektorów Ochrony Danych – SABIStrona www
Zachodniopomorski Klaster Chemiczny „Zielona Chemia”
CEFIC - European Chemical Industry CouncilStrona www
Stowarzyszenie Księgowych w Polsce o/Lublin
ISSA – Organizacja ds. Bezpieczeństwa Systemów Informacyjnych
 Stowarzyszenie Polskich Skarbników Korporacyjnych
Strona www
Klub Sportowy Azoty – PuławyStrona wwwLubelski Klaster BiotechnologicznyStrona wwwPuławskie Centrum PrzedsiębiorczościStrona www

Udział spółki Grupa Azoty Zakłady Chemiczne "Police" S.A. w organizacjach i stowarzyszeniach w 2020 roku

Polska Izba Odzysku i Recyklingu Opakowań

Rada Gospodarki Wodnej Regionu Wodnego
Dolnej Odry i Przymorza Zachodniego
Strona www

Udział spółki Grupa Azoty Zakłady Azotowe Kędzierzyn S.A. w organizacjach i stowarzyszeniach w 2020 roku

ECPI (European Plasticizers)

EPL - European Petrochemical Luncheon
International AssociationStrona www

Krajowa Sieć Informatyczna Europejskiej
Agencji Bezpieczeństwa i Zdrowia w pracy
Strona www

Udział spółki Grupa Azoty Kopalnie i Zakłady Chemiczne Siarki "Siarkopol" S.A.  w organizacjach i stowarzyszeniach w 2020 roku

Staszowska Izba Gospodarcza

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce o/Kielce

Staropolska Izba Przemysłowo – HandlowaStrona www

Udział spółki Grupa Azoty Polskie Konsorcjum Chemiczne sp. Z O.O w organizacjach i stowarzyszeniach w 2020 roku

HTRI - (Heat Transfer Research INC.)Strona www

Izba Gospodarcza GazownictwaStrona www

Udział spółki Grupa Azoty "Koltar" sp. Z O.O w organizacjach i stowarzyszeniach w 2020 roku

Stowarzyszenie Doradców ds. Bezpieczeństwa Przewozu Towarów Niebezpiecznych KolejąStrona www

Izba Gospodarcza Transportu Lądowego

GCU Bureau Sprl (General Contract of Use for Wagons)Strona www

VPI – Verband der Guterwagenhalter in Deutschland E.V.Strona www

Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego

Polskie Stowarzyszenie Myjni CysternStrona www

Zachodniopomorska Okręgowa Izba Inżynierów BudownictwaStrona www

Nagrody i wyróżnienia w 2020 roku

Dobry biznes

• Pierwsze miejsce Grupy Azoty spośród firm branży chemicznej w rankingu najcenniejszych polskich marek przygotowanym przez gazetę „Rzeczpospolita”.
  • Grupa Azoty Police otrzymała tytuł „Brylant Polskiej Gospodarki” przyznany przez Instytut Europejskiego Biznesu w oparciu o szacunkową wartość rynkową Spółki w październiku 2020 roku.
  • Wyróżnienie „Najbardziej wiarygodny w sektorze paliwowym i chemicznym” od agencji ISBnews dla Grupy Azoty Police za doprowadzenie do rozpoczęcia inwestycji Polimery Police.
  • Wyróżnienie w konkursie Perły Biznesu dla Grupy Azoty Polyolefins w kategorii wydarzenie gospodarcze 2019 roku za rozpoczęcie projektu Polimery Police.
  • Wyróżnienie dla Grupy Azoty Kędzierzyn podczas gali Opolskie Orły zorganizowanej przez tygodnik „Wprost”.
  • Drugie miejsce w opracowanym przez tygodnik „Wprost” rankingu Polskich Gepardów – najdynamiczniej rozwijających się firm – dla Grupy Azoty Police.
  • Trzecia nagroda główna w kategorii przedsiębiorstwa za Raport roczny Grupy Azoty S.A. za 2019 rok przyznana w konkursie The Best Annual Report organizowanym przez Instytut Rachunkowości i Podatków.
  • Wyróżnienie dla Grupy Azoty S.A. za najlepsze oświadczenie o stosowaniu zasad Ładu Korporacyjnego za rok 2019 w konkursie The Best Annual Report organizowanym przez Instytut Rachunkowości i Podatków.
  • Pierwsze miejsce dla Grupy Azoty w kategorii chemia w rankingu Top Marka przygotowanym przez magazyn „Press” oraz agencję informacyjną PRESS-SERVICE Monitoring Mediów.
  • Grupa Azoty Puławy znalazła się na trzecim miejscu wśród wszystkich przedsiębiorstw z Lubelszczyzny, jakie otrzymały ten tytuł.
  • Grupa Azoty Police otrzymała Certyfikat Wiarygodności, wydany przez międzynarodową wywiadownię gospodarczą Creditreform. Uzyskany certyfikat jest dowodem posiadania wysokiej płynności finansowej spółki.

Innowacje

• Nagroda w kategorii innowacyjny produkt dla Grupy Azoty za program „Grunt to wiedza”, przyznana podczas Krajowych Dni Ziemniaka w 2020 roku.

Zaangażowanie społeczne i wkład w rozwój otoczenia

• Grupa Azoty Kędzierzyn znalazła się w gronie laureatów prestiżowego międzynarodowego konkursu zorganizowanego w ramach programu Responsible Care, zwyciężając w kategorii Community Support (wsparcie społeczności lokalnej). To pierwsza główna nagroda w tej kategorii dla polskiego przedsiębiorstwa.
  • Spółka Grupa Azoty Puławy znalazła się w gronie zwycięzców pierwszej edycji konkursu „Społeczny lider lokalnego biznesu” przygotowanego przez wydawcę „Dziennika Wschodniego” i Fundację Dajemy Wam Słowo w ramach Programu Edukacji Ekonomicznej Narodowego Banku Polskiego.

Warunki pracy

• Złota Karta Lidera Bezpiecznej Pracy (na lata 2021–2022) przyznana Grupie Azoty przez Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy.
Wprowadzenie
O Grupie Azoty